Werkt het innemen van collageenpoeder van vis nu écht zo goed tegen rimpels?

Van Jennifer Aniston tot Kate Hudson, veel bekende mensen zweren bij collageensupplementen om je huid en haar te verbeteren. In Amerika zijn ze om, maar in België staan we soms nog huiverig tegenover poeders in ons eten of drinken. Bijvoorbeeld door een schepje poeder door je glas water, yoghurt, melk te roeren, of wellicht via een supplement te slikken. We snappen: met zoveel producten om uit te kiezen, rijst de vraag: welk collageensupplement is een goede optie? Want terwijl de meeste collageenpoeders worden gewonnen uit – ja, echt – koeien of varkens, wordt het collageen uit vis steeds populairder. En terecht!

Leestijd: 4 minuten

Collageen is niet uitgevonden in een laboratorium, maar zit van nature in ons lichaam als bouwstof voor onze huid, haar, nagels, bindweefsel, gewrichten, pezen, bloedvaten, kraakbeen en botten. Voor de huid specifiek zorgt het ervoor, samen met elastine, dat het stevigheid en elasticiteit behoudt. Maar vanaf je dertigste levensjaar begint de huid langzaam minder collageen aan te maken met als gevolg dat de huid slapper wordt en gaat rimpelen. Dit verlies kun je onder andere compenseren met producten die de lichaamseigen collageenaanmaak een duwtje in de rug geven met collageenpoeder van… vis!

Wil je collageen in je dieet opnemen, dan begint het met inzicht te hebben in wat je nodig hebt”, aldus Ludo van de Wiel, founder van Arctic Blue – de Omega-3 Specialist met MSC-keurmerk. “In de groep collageensupplementen heb je verschillende soorten toedieningen, zoals capsules en poedervorm. Van collageen in poedervorm is al veelbelovend bewijs dat het bijdraagt aan de huid. Van de collageen in capsules misschien ook wel, maar de hoeveelheid van één capsule is veel minder dan bijvoorbeeld een lepel poeder met een dagelijkse aan te bevelen hoeveelheid van zo’n 5 à 10 gram. Dat is een veelvoud van zo’n klein pilletje en heeft hierdoor een veel groter effect.”

collageenpoeder vis

Waarom viscollageen?

De hype rond collageenpoeder is in eerste instantie overgewaaid uit Amerika. Daar zijn veel sterren en influencers met goede bedoelingen om de producten aan te prijzen, vaak tegen een vergoeding. Bedrijven merkten daardoor dat het behalve effectief, ook een winstgevend was, met als gevolg dat ze een zo goedkoop mogelijke grondstof zo duur mogelijk probeerden te verkopen, in dit geval vaak koeien en varkens.”

Maar er zijn ook veel nieuwere, kleinere bedrijven die daar een andere visie op hebben. Die willen dat het product een herkomst heeft uit de natuur. “Dat is waar viscollageen om de hoek kwam kijken. Visserijen merkten dat ze van de filet-snijresten van vissen, bijvoorbeeld de huid, ook betere collageen konden aanbieden dan dat van andere dieren. Waarom? Omdat viscollageen het meest lijkt op menselijk collageen. Het blijkt ook dat de opname van de viscollageen anderhalf keer beter is dan van varkenscollageen. En nu wordt het een beetje technisch”, steekt Ludo af, “maar dat heeft te maken met de samenstelling. Collageen is eigenlijk een heel groot eiwit, wat opgebouwd is uit allerlei bouwstenen (peptiden) en die zijn weer opgebouwd uit kleinere bouwstenen (aminozuren). Die samenstelling is bij vis iets anders dan bij varken of koe.” Daarnaast klinkt collageen van gras-gevoerde koeien uit Amerika of Brazilië goed, maar dit is niet gecertificeerd dus weet je het niet zeker. Vaak is ook onduidelijk of deze koeien hormonen of medicijnen hebben gehad.

Wat je nu precies kunt verwachten van een collageenproduct? Allereerst een stevigere huid. Ook zullen er minder gevreesde rimpels voordoen doordat het gebruik van viscollageen kan bijdragen aan een betere elasticiteit van de huid. De veelal toegevoegde vitamine C aan het collageen draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen.

“Voor onze viscollageen werken we samen met Noorse vissers die volgens de strenge MSC-voorschriften werken. Het maken van dit collageenproduct heeft dus geen nadelige effecten op oceanen, het milieu en de lokale bevolking. De visstand en ander zeeleven en hun leefgebied blijven gezond. Het MSC-keurmerk is het strengste viskeurmerk ter wereld en heeft een hele goede reputatie. Het is trouwens niet de bedoeling dat we ons als bedrijf vastpakken op dat viscollageen beter is, bij ons gaat het er vooral om dat we een goed gevoel hebben bij het aanbieden van collageen uit wilde vis. We zullen dus nooit goedkopere viscollageen van gekweekte tilapia uit Azie, zonder keurmerk, aanbieden. Dat is onze hoofdboodschap: viscollageen van wilde MSC-vis is veilig, het gaat overbevissing tegen zonder in te boeten op het effect (integendeel) en het is duurzamer want het is afkomstig van Noorwegen.”

Vegan alternatief

Over duurzaam collageenpoeder gesproken: er bestaat natuurlijk ook nog zoiets als vegan collageen booster. “Een plantaardige leefstijl wordt natuurlijk steeds populairder, alleen het punt is dat er geen bewijs is dat zo’n vegan product werkt. Er zit in ieder geval geen collageen in, omdat plantaardig collageen niet bestaat”, zegt Ludo. “Het is alleen een mengsel van losse bouwsteentjes die ook in collageen voorkomen. Ze bevatten geen di- en tri peptiden, zoals het gehydrolyseerde viscollageen. Hierdoor heeft het niet dezelfde werking.”

Om dus terug te komen op de vraag waar je moet beginnen wanneer je aan collageensupplementen wil beginnen, dan is dat, als het aan mij ligt, 1) kies voor een poedervorm vanwege de effectiviteit, 2) kies voor viscollageen, en 3) kies voor het MSC-keurmerk omdat je dan 100% zeker weet dat het gemaakt is van de huid van wilde Noorse kabeljauw en dus een goede herkomst heeft.”

Dagelijks een beetje collageen

Collageenpoeder, of je nu voor vis, koe of varken kiest, kun je mengen met water, een smoothie, koffie, thee, in de yoghurt of zelfs in warme gerechten zoals soep. Op deze manier kom je sneller aan 5 tot 10 gram per dag en kun je kiezen welke manier van consumereen het beste bij je past. Door een smoothie te maken met collageen en fruit krijg je ook nog eens extra vitamine C binnen die de vorming van collageen bevordert. Maar natuurlijk kun je ook nog collageen opnemen uit voedingsmiddelen. Denk hierbij aan de middelen waar collageen van gemaakt wordt: bijvoorbeeld vis uit blik waarvan je ook de gekookte en zachte huid en graatjes opeet of een heldere bouillon van mergpijp, zoals je moeder die vroeger misschien regelmatig klaarmaakte. Zonder dat je het misschien wist, was je op dat moment een natuurlijke bron van collageen aan het opeten. Naast het starten met collageenpoeder is dat nog niet zo’n slecht idee dus, om binnenkort nog eens mergpijp op tafel te zetten en zo een nog stralendere huid te krijgen.

Meer info:
arctic-blue.com
msc.org

Dit interview over collageenpoeder van vis stond in de wintereditie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Getty Images & Shutterstock


© Fiftyandme 2024