Beginnen met tennis als 50-plusser doe je zo

Wil je graag wat actiever worden en beginnen met een nieuwe sport na je 50? Dan zou tennis wel eens de ideale keuze kunnen zijn. Met de schoonheid van de slagen en de fysieke voordelen, heeft deze sport heel wat te bieden. Maar hoe en waarom zou je naar de gravelbanen gaan? Wij geven je een antwoord.

Leestijd: 2 minuten

De populariteit van Roland-Garros heeft opnieuw aangetoond hoe verleidelijk de sport is. Tennis is nobele sport die zeer toegankelijk is voor de 50-plusser die behoefte hebben aan lichaamsbeweging. Het is nooit te laat om te leren tennissen en van dit spelletje te genieten.

Waarom kiezen voor tennis als 50-plusser?

Tennis biedt heel wat voordelen. Hier een lijst, die zelfs de meest terughoudende speler zou moeten kunnen overtuigen:

  • Het is een leuke sport die elke generatie aanspreekt
  • Het is een complete sport, waarbij elke spier in het lichaam, zowel boven- als onderspieren, gebruikt wordt
  • Verbetert de concentratie en het geheugen door te focussen op de technische aspecten van het spel
  • Werkt anti-stresserend, wat nuttig is bij de behandeling van symptomen van depressie
  • Verbetert de coördinatie
  • Verbetert het uithoudingsvermogen, evenwicht en flexibiliteit
  • Het is een technische sport, die tactiek en zelfbeheersing vereist
  • Creëert sociale contacten
  • Helpt beroertes voorkomen
  • Vermindert de cardiovasculaire mortaliteit (bron: British Journal of Sports Medicine)
  • Verlaagt de bloeddruk

Wat voor soort uitrusting moet je kopen?

Om zoveel mogelijk uit tennis te halen, kun je het best investeren in materiaal van een speciaalzaak, waar je het juiste advies krijgt. Het racket moet worden gekozen op basis van niveau, grootte en kracht. Voor beginners is een licht racket van 250 tot 270 gram ideaal. Wat ballen betreft, zijn intermediates perfect om te starten. Ze zijn langzamer en daarom makkelijker te gebruiken. Het derde item dat niet over het hoofd mag worden gezien, zijn speciale tennisschoenen. Ze moeten de voet goed ondersteunen om het risico op verstuikingen te verkleinen. Voor de rest is normale sportkleding voldoende“, legt sportcoach David Moens uit.

Een gezondheidscheck op voorhand

Voordat je de baan op gaat, is het verstandig om uw huisarts te raadplegen voor een volledige gezondheidscheck. Dit gebeurt op basis van je medisch dossier, de medicijnen die je neemt en eventuele cardiologische of osteoporose gerelateerde problemen. Vaak wordt er een stresstest en elektrocardiogram uitgevoerd.

Hoe kan ik het risico op blessures verkleinen?

Om je lichaam te laten wennen aan de inspanning, raden we je aan om je tijd op de tennisbaan rustig op te bouwen. Zoals sportarts Christophe Ridel uitlegt op de site van Essentiel Sante Magazine: “Twee sportsessies per week ideaal. Je moet je lichaam de tijd geven om het melkzuur af te voeren, dat je spieren tijdens de inspanning afscheiden.” Na een periode van weinig fysieke activiteit, is het ook beter om te beginnen met een voorbereidingsfase om de spieren en gewrichten weer soepel te maken. “Dit bestaat uit gymnastiek, fietsen of zwemmen. Opwarmen voor de wedstrijd en stretchen tijdens en na de wedstrijd zijn ook essentieel. Net als het aanpassen van het spel aan de leeftijdsgroep van de sportster. Het doel is om het risico op blessures aan spieren, pezen en gewrichten te beperken“, besluit David Moens.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024