elke dag naar buiten

Waarom elke dag even naar buiten gaan belangrijk is

Mensen zijn niet gemaakt om een winterslaap te houden. Trek dus een comfortabele outfit aan en probeer elke dag naar buiten te gaan. Een goede gewoonte om te volgen.

Leestijd: 2 minuten

Als het koud en grijs is, is het verleidelijk om warm te blijven met een deken, een warme drank en een avondvullende tv-serie. En dat verdomde telewerken moedigt je ook niet aan om uit te gaan. En toch heeft elke dag een beetje buiten komen zijn voordelen.

Waarom is het voor een vrouw noodzakelijk om elke dag uit te gaan?

Een dagelijks uitstapje in de natuur is van cruciaal belang voor het welzijn van een vrouw. Dit is wat het Center for Nature and Health van de Universiteit van Californië in haar studie heeft gevonden. Een wandeling van minimaal 30 tot 45 minuten, bij voorkeur ‘s morgens, is noodzakelijk. De stress die het managen van een gezinsleven en een even tijdrovende carrière met zich meebrengt, effectief verminderen. Een eenvoudige wandeling kan de productie van cortisol, een hormoon dat stresspieken veroorzaakt, sterk verminderen. Bovendien vermindert regelmatig gebruik van een groene ruimte de sterfte onder vrouwen met ongeveer 12% bij degenen die dagelijks een wandeling in de natuur maken. Dit is het resultaat van een onderzoek dat is uitgevoerd bij zo’n 100.000 Amerikaanse vrouwen en in maart 2017 is gepubliceerd door de Harvard School of Public Health. Bovendien zouden zij 13% minder kans hebben op kanker en 35% minder kans op sterfte als gevolg van longproblemen.

Blijf je thuis? Pas op voor gewichtstoename

Moeten we het mooie figuur dat we deze zomer door sport en een evenwichtige voeding hebben verkregen, in de wintermaanden op het spel zetten? Door zoveel dagen binnenshuis door te brengen, achter een scherm. Met de verleiding om te snacken om de tijd te doden of de verveling van die lange dagen telewerken. Als gevolg daarvan stapelen de calorieën zich op, zodat ze niet kunnen worden besteed aan het rennen om een bus of een trein te halen.

Zonneschijn en vitamine D voor sterke botten

Bij vrouwen van 50 jaar en ouder neemt het risico op osteoporose aanzienlijk toe. Een broosheid van de beenderen waarvoor de inname van vitamine D3 (of cholecalciferol) nodig is. Een essentiële vitamine die wordt aangemaakt door voldoende blootstelling aan de zon (zelfs als die verborgen is). 15 tot 20 minuten per dag is meer dan voldoende voor de dagelijkse dosis die nodig is voor het welzijn van het vrouwelijk beendergestel. Een behoefte die op zich al genoeg is om je ervan te overtuigen elke dag een beetje buiten te komen.

Lees ook
Waarom je vitamine D-supplementen niet altijd aanslaan >

Frisse lucht is goed voor je humeur en je slaap

Het niet (meer) leuk vinden om van huis weg te gaan voor wat frisse lucht is een vicieuze cirkel. Hoe minder je uitgaat, hoe minder je het zult willen doen. En hoe meer tijd je hebt om bij je zorgen stil te staan met het risico om in een seizoensgebonden depressie te raken. Een risico dat kan worden tegengegaan door elke dag naar buiten te gaan om zich te vullen met natuurlijk licht, waarvan bekend is dat het een gunstige invloed heeft op de stemming. Een wandeling zal ook helpen om de bloeddruk te verlagen. En voor wie moeilijk in slaap valt, kan een uitstapje naar de open lucht helpen om beter in slaap te vallen en een meer rustgevende slaap te krijgen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023