Blaasontsteking

Leestijd: 3 minuten

Onvoldoende drinken, te lang een nat badpak dragen, meer seks: de zomer is het seizoen van de blaasontsteking en de pijnlijke cystitis! Meestal een goedaardige infectie, dat zeker, maar desalniettemin vaak heel pijnlijk…

Door A. Hallemans

shutterstock_94560037

Elk jaar opnieuw zoeken duizenden vrouwen hun arts op met klachten aan de urinewegen. De symptomen? Vaker plasser dan normaal, pijn bij het plassen, een branderig en prikkelend gevoel. De schuldigen? De Escherichia coli darmbacteriën! Zij zetten zich vast op de urinewegen en meer bepaald in de nieren, de urineleiders en de blaas. Met een blaasontsteking stap je naar de dokter. Vrouwen in de overgang moeten er extra voor op hun hoede zijn want de grote daling van de afgescheiden oestrogenen na de menopauze maakt de slijmvliezen kwetsbaarder en stimuleert ook de ontwikkeling van deze infectie aan de urinewegen. Volg onze tips en beperk de risico’s!

Drink voldoende water

Het is belangrijk om de ganse dag door voldoende water te drinken (1,5 tot 2 liter per dag) zodat de urine minder geconcentreerd wordt. Het risico op een blaasontsteking in de zomer ligt hoger en omdat men sport, zweet men meer en vermindert de neiging tot plassen. Hoe meer men drinkt, hoe meer men uitscheidt en hoe minder bacteriën in de blaas achterblijven. Let op met witte wijn en champagne: die bevatten vaak sulfieten en zij irriteren de blaas.

Als u moet, ga dan!

Het is belangrijk om regelmatig te plassen en uzelf niet te lang op te houden. Eigenlijk zou men om de 3 uur moeten plassen.

Draag loszittende katoenen kledij

Vermijd kledij en onderkledij die te hard spant en een broeihaard kan zijn voor bacterievorming. Op het strand of langs het zwembad houdt u een nat badpak (vaak in lycra) niet de hele dag aan want dit is vaak een bron van vochtigheid!

Vermijd constipatie

Als u geregeld met constipatie kampt, is het belangrijk om een evenwichtig dieet aan te houden en meer rauwe groenten, fruit en vezels te eten… Probeer ook een regelmatig eetpatroon vast te leggen en voorzie een minimum aan sport. Een verstopte stoelgang ter hoogte van het rectum bevordert de verspreiding van de bacteriën.

Plassen na seks

Indien u wel vaker met een blaasontsteking kampt na een seksueel contact, maak er dan een gewoonte van om systematisch na de seks te plassen. Op die manier verjaagt u in elk geval de bacteriën die in de urineleider aanwezig zijn.

Zacht en intiem

Voorzie een regelmatige intieme wasbeurt (een keer per dag) met een zeep met neutrale pH of een zeep specifiek voor het intieme toilet. Vermijd sowieso desinfecterende oplossingen en dito doekjes.

Geen antibiotica zonder doktersvoorschrift

Antibiotica worden op voorschrift afgeleverd. Je neemt geen antibiotica die in het apothekerskastje is achtergebleven! Over het algemeen wordt een antibioticabehandeling voorgeschreven die tien dagen duurt, maar er zijn ook kortere kuren: drie dagen of met antibacteriële monodoses.

Veenbessen zijn goed voor u

Indien u, zoals heel wat vrouwen, geregeld met een blaasontsteking kampt, kan de veenbes u helpen. Deze kleine rode bessen uit Noord-Amerika zorgen ervoor dat de bacteriën zich moeilijker aan de urinewegen vasthechten. Bij gebrek aan ankerpunten verlaten deze bacteriën het lichaam via de natuurlijke weg.

Neem ze in voldoende dosis, alleen of samen met de door uw arts voorgeschreven antibiotica. Om herhaling te voorkomen, wordt aangeraden deze kuur zo’n 3 maanden vol te houden. Vraag uw apotheker om raad bij het kiezen voor de beste extracten.


Wees alert…?

Over het algemeen zijn blaasontstekingen goedaardig, maar bij koorts of een fel uitstralende pijn ter hoogte van de rug (nieren) of de onderbuik moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen. Idem als de blaasontstekingen geregeld terugkeren (meer dan vier keer per jaar). In deze gevallen wordt een doorgedreven urologisch onderzoek aanbevolen.© Fiftyandme 2021