blaasontsteking menopauze

Een blaasontsteking komt vaker voor in de menopauze, maar hoe voorkom je het?

Onvoldoende drinken, een nat badpak dragen, meer seks: de zomer is het seizoen van blaasontstekingen en cystitis. Maar hoe voorkom je zo’n blaasontsteking?

Leestijd: 2 minuten

Elk jaar zoeken duizenden vrouwen hun arts op met blaasklachten. De symptomen? Vaker plasser dan normaal, pijn bij het plassen, een branderig en prikkelend gevoel. De schuldigen? De Escherichia coli darmbacteriën! Zij zetten zich vast op de urinewegen en meer bepaald in de nieren, de urineleiders en de blaas. Vrouwen in de overgang moeten er extra voor op hun hoede zijn, want de grote daling van de afgescheiden oestrogenen na de menopauze maakt de slijmvliezen kwetsbaarder en stimuleert ook de ontwikkeling van deze infectie aan de urinewegen. Volg dus onze tips en voorkom een blaasontsteking.

Drink voldoende water

Het is belangrijk om de hele dag door voldoende water te drinken (1,5 tot 2 liter per dag) zodat de urine minder geconcentreerd wordt. Het risico op een blaasontsteking in de zomer ligt hoger en omdat je sport, zweet je meer en vermindert de neiging tot plassen. Hoe meer je drinkt, hoe meer je uitscheidt en hoe minder bacteriën in de blaas achterblijven. Let op met witte wijn en champagne: die bevatten vaak irriterende sulfieten.

Als je moet, ga dan!

Het is belangrijk om regelmatig te plassen en niet te lang op te houden. Eigenlijk zou je om de 3 uur moeten plassen.

Draag loszittende katoenen kledij

Vermijd kledij en ondergoed dat te hard spant en zo een broeihaard kan zijn voor bacterievorming. Op het strand of langs het zwembad hou je een nat badpak (vaak lycra) best niet de hele dag aan, want het is vaak een bron van vochtigheid.

Vermijd constipatie

Als je geregeld met constipatie kampt, is het belangrijk om een evenwichtig dieet aan te houden en meer rauwe groenten, fruit en vezels te eten. Probeer ook een regelmatig eetpatroon vast te leggen en voorzie een minimum aan sport. Een verstopte stoelgang bevordert de verspreiding van bacteriën.

Plassen na seks

Als je wel vaker met een blaasontsteking kampt na seksueel contact, maak er dan een gewoonte van om na de seks systematisch te gaan plassen. Op die manier verjaag je in elk geval het aantal aanwezige bacteriën in de urineleider.

Zacht en intiem

Voorzie regelmatig een intieme wasbeurt (één keer per dag) met een pH-neutrale zeep of een zeep specifiek voor de intieme delen. Vermijd sowieso desinfecterende oplossingen en dito doekjes.

Geen antibiotica zonder doktersvoorschrift

Antibiotica worden op voorschrift afgeleverd. Neem geen antibiotica in die in je apothekerskastje is achtergebleven. Over het algemeen wordt een antibioticabehandeling voorgeschreven die tien dagen duurt, maar er zijn ook kortere kuren: drie dagen of met antibacteriële monodoses.

Veenbessen 

Als je, zoals heel wat vrouwen, geregeld met een blaasontsteking kampt, kunnen veenbessen soelaas bieden. Deze kleine rode bessen uit Noord-Amerika zorgen ervoor dat bacteriën zich moeilijker aan de urinewegen vasthechten. Bij gebrek aan ankerpunten verlaten ze het lichaam via de natuurlijke weg.

Neem ze in voldoende dosis, alleen of samen met de door je arts voorgeschreven antibiotica. Om te vermijden dat de blaasontsteking terugkeert, wordt aangeraden de kuur zo’n 3 maanden vol te houden. Vraag je apotheker om raad bij het kiezen van de beste extracten.

Wees alert

Over het algemeen zijn blaasontstekingen goedaardig. Maar bij koorts of een fel uitstralende pijn ter hoogte van de rug (nieren) of de onderbuik, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen. Idem als de blaasontstekingen geregeld terugkeren (meer dan vier keer per jaar). In die gevallen wordt een urologisch onderzoek aanbevolen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024