seksualiteit menopauze

Onze seksuologe over seksualiteit op een gezonde manier beleven tijdens de menopauze

In het boek van Miriam Stein, “Bouffées de chaleur” wat vrij vertaald “opvliegers” betekent, worden vrouwen geholpen om de menopauze beter te beleven. En van die praktische tips om deze moeilijke periode zowel fysiek als psychisch beter door te komen, kunnen we dus best wat leren. We beschrijven het hieronder.

Leestijd: 3 minuten

Het is niet gemakkelijk om de klimatologische storm van de menopauze te doorstaan. Het is een beproeving in het leven van vrouwen, omdat ze de talrijke lichamelijke ongemakken van het einde van de ovariale cyclus moeten doorstaan: opvliegers, hartkloppingen, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtsproblemen, urineverlies, blozen van de huid, haarverlies, gewichtstoename, het verschijnen van ongewenste haren en puistjes, momenten van overmatig zweten… Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook de meer emotionele en psychologische beproevingen, neerslachtige buien, momenten van angst en prikkelbaarheid, en zelfs depressie.

Hoe kom je deze periode door, die vrouwen in de categorie “rijpe vrouwen” plaatst? De Duitse journaliste en essayiste Miriam Stein, die op haar 44e al de eerste symptomen van de menopauze ervoer, behandelt de vele problemen van de overgang met een even intelligente als feministische en wetenschappelijk onderbouwde blik. Om dit taboe te doorbreken en vrij te leven, bespreekt ze met menselijkheid en objectiviteit de bloedstromen, onregelmatige cycli, het einde van de menstruatie, ongewenste haren, vermoeidheid, moeilijke nachten, vetverdeling, eetbuien, eenzaamheid, opvliegers, rimpels en puistjes, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, depressieve toestanden en vaginale droogheid.

Vaginale verjonging met lasertherapie tijdens de menopauze

We richten ons nu op dit laatste onderwerp, omdat het rechtstreeks van invloed is op het seksuele leven van vrouwen. De menopauze en met name het gebrek aan oestrogeen veroorzaken vulvovaginale atrofie. De lippen en vaginale slijmvliezen worden niet meer voldoende doorbloed, de huid wordt dunner en verliest elasticiteit, wat volgens Miriam Steiner irritaties, urineweginfecties en pijn tijdens seks kan veroorzaken. Wat kan weerhouden van intiem en seksueel contact? Over het algemeen wordt dan aanbevolen om glijmiddelen te gebruiken in de vorm van gels, ovules of crèmes. Maar Miriam Steiner adviseert een andere behandeling die ze overneemt van Dr. Sheila de Liz, een van de meest geprezen gynaecologen in Duitsland, die het best verkochte boek “Woman on fire” heeft geschreven, waarin ze ook de uitdagingen van de menopauze behandelt. Volgens Dr. de Liz moeten hormonale crèmes met oestrogeen worden gebruikt en moet lasertherapie worden toegepast. Deze laatste therapie lasert het vaginale slijmvlies met behulp van een sonde om de productie van cellen en collageen te stimuleren. Het proces is kort, duurt slechts een kwartier en is niet pijnlijk. Er kan alleen een warmtegevoel worden ervaren. Het is vooral effectief omdat er al verbetering merkbaar is na de eerste sessie. Er zijn drie sessies nodig om de vagina van weleer terug te krijgen en vervolgens een jaarlijkse onderhoudssessie. Deze vaginale verjonging heeft een prijs die, in België, afhankelijk is van de behandelaars. In het ziekenhuis kan een sessie € 150 kosten en in een privékliniek kan de prijs oplopen tot € 300 of zelfs € 400.

Stimuleer je libido met Nordic walking

Tijdens de menopauze neemt ook het verlangen naar intimiteit af omdat men zich minder aantrekkelijk voelt. Om vetophoping tegen te gaan, raadt Miriam Stein lichaamsbeweging aan, met name Nordic walking. Het is minder belastend en minder belastend voor de gewrichten dan joggen en biedt alle voordelen van sport: verbranding van calorieën (7 per minuut), zuurstofvoorziening van het bloed en de organen, verhoging van de bloedstroom, verbetering van het cardiovasculaire systeem, ontwikkeling van spierkracht, versterking van schouders, rug, borst en armen. Nordic walking helpt ook bij de preventie van osteoporose en artrose. Men begint eraan niet om aan esthetische dictaten te voldoen, maar om zich beter in het lichaam te voelen en fitter en waarschijnlijk mooier. Zo’n gevoel kan alleen maar bijdragen aan het stimuleren van de verzwakte libido door de fysieke veranderingen.

Hormonen

Om een mooie intimiteit te beleven, moet je je goed voelen in je lichaam en in je hoofd. In haar hoofdstuk over depressieve toestanden benadrukt Miriam Stein het belang van hormonen. Ze legt uit dat hormonale tekorten die verband houden met deze periode van het leven van vrouwen het lichaam en de psyche destabiliseren. Op lichamelijk niveau veroorzaken hormonale onevenwichtigheden hartritmestoornissen, neurologische aandoeningen, gewrichtspijn, dermatologische problemen en zelfs gehoorverlies. Op psychisch niveau leiden ze tot depressie! De oplossing? Hormonen! De auteur citeert opnieuw de ster van de Duitse gynaecologen, die synthetische hormonen afraadt omdat ze bestaan uit moleculen die vreemd zijn aan het lichaam en de voorkeur geeft aan bio-identieke hormonen die worden geproduceerd uit yamwortels. Deze zijn identiek aan lichaamseigen hormonen.

Lees ook
Is hormoontherapie een optie voor jou? >

Bouffées de chaleur” geeft niet alleen medisch en gezondheidsadvies. In dit boek analyseert de auteur de culturele betekenissen van de menopauze en presenteert ze de strategieën die vrouwen gebruiken om deze fase beter door te komen en de controle over hun leven te herwinnen! Het boek van Miriam Stein (uitgegeven door La Découverte) bevat 192 pagina’s.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024