terug in slaap vallen

5 tips om terug in slaap te vallen nadat je ‘s nachts wakker bent geworden

Midden in de nacht wakker worden, vanwege een dringende behoefte, een geluid… en niet meer in slaap kunnen komen om je nacht af te maken. Hoe kom je weer in slaap?

Leestijd: 2 minuten

Het belang van slaap

Onvolledige nachten kunnen negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Zoals een verhoogd risico op depressie, hart- en vaatziekten en beroertes. Om nog maar te zwijgen over gewichtstoename. De studie ‘Go Red for Women‘ die in 2020 door de American Heart Association werd uitgevoerd, wees erop dat een gebrek aan regelmatige slaap leidt tot een hogere consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen. Een slaaptekort leidt ook tot cognitieve stoornissen, met prikkelbaarheid en verminderde prestaties.

5 effectieve tips om terug in slaap te vallen

Om terug in slaap te vallen nadat je ‘s nachts wakker bent geworden, is het principe om je te ontspannen om je angst te kalmeren. Verschillende oplossingen zijn doeltreffend gebleken:

Opstaan

Terwijl je klaarwakker in bed ligt, heeft het weinig zin om te draaien en keren als de slaap niet binnen tien tot vijftien minuten terugkeert. Het is beter om op te staan en wat rond te lopen.

Leid jezelf af

Een andere methode is om je geest bezig te houden terwijl je wacht tot de slaap terugkeert. Zoals een paar pagina’s in een boek lezen, zolang het onderwerp maar geen angst oproept. Dus geen thrillers. Je kunt ook naar zachte muziek luisteren. Televisie kijken kan hetzelfde effect hebben, afhankelijk van het programma dat je kiest. Of doe aan positieve visualisatie: hierbij concentreer je je op een positief beeld (een ervaring, een gevoel, een sensuele fantasie, een mooi landschap, enz..

Hartcoherentie

Deze ontspanningsmethode vertraagt de lichaamsfuncties door de ademhaling af te stemmen op de hartslag. Liggend op je rug adem je 5 seconden in en dan 5 seconden uit. Dit is een eenvoudige en doeltreffende oefening die je moet herhalen tot je je helemaal rustig voelt en in slaap valt.

Een kop warme melk drinken

Een grootmoeders truc die altijd werkt: drink een kop warme melk. Melk bevat tryptofaan, een aminozuur dat de productie van de welzijns- en slaaphormonen melatonine en serotonine stimuleert. Klassieke kruidenthee wordt afgeraden vanwege de vochtafdrijvende eigenschappen, die je om andere redenen wakker kunnen maken. Geef de voorkeur aan een lavendel infusie met anti-stress eigenschappen.

Wanneer een slaapspecialist raadplegen?

Hoewel het een feit is dat de kwaliteit van de slaap afneemt naarmate men ouder wordt, kan het herhaaldelijk ontwaken ‘s nachts ook een zorg zijn die verband houdt met een gezondheidsprobleem. Het is daarom raadzaam om tijdens een afspraak met een neuroloog in een slaapcentrum naar de oorzaken hiervan te zoeken. Dit kan slaapapneu zijn, wat behandeld zal worden door een longarts. Maar ook die beroemde opvliegers die typisch zijn voor de menopauze, of zelfs slokdarmreflux. Als het ontwaken ‘s nachts kort duurt en geen problemen oplevert bij het inslapen, is het niet nodig een arts te raadplegen.

Lees ook
Zo kom je er bij jezelf achter of je slaapapneu hebt >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024