beroerte herkennen behandelen

Beroertes: op deze manier kan je ze herkennen én behandelen

Elk jaar krijgen in België zo’n 19.000 mensen te maken met een cerebrovasculair accident (cva), beter bekend als een beroerte. Het vroegtijdig herkennen van de symptomen, de juiste hulp en gespecialiseerde verzorgingsinstellingen zijn de sleutels om het sterftecijfer en het handicaprisico te doen dalen.

 

 

Leestijd: 2 minuten

Een beroerte betekent dat de bloedsomloop in de hersenen brutaal stilvalt. Dat wordt doorgaans veroorzaakt door een klonter in de bloedbaan of door een bloeding. We vertellen je aan welke tekenen beroertes te herkennen zijn en hoe je ze het best kan behandelen.

Welke tekenen wijzen op een nakende beroerte?


Het is van essentieel belang om de signalen van een nakende beroerte te herkennen“, zegt professor Patrice Leloux van het Centre Namurois de Neurologie. “Een verslapping in een arm of een been, een verlamming rond de mond, problemen om te praten, een vertroebeld zicht, verwarrend gedrag: het zijn allemaal tekenen die wijzen op een beroerte. Als je een van deze signalen herkent bij iemand in je omgeving, dan mag er geen seconde getwijfeld worden. Bel 112! Idealiter dient de patiënt binnen het uur na zijn beroerte te zijn opgenomen op de neurovasculaire spoeddienst.

Wat zijn de naweeën van een beroerte?


De naweeën zijn zeer uiteenlopend en ook zeer variabel. Zij hangen samen met de plaats en de grootte van de wonde en natuurlijk ook van de manier en de snelheid waarmee op deze situatie werd ingespeeld“, aldus professor Laloux. “Een beroerte kan de motoriek aantasten en bijvoorbeeld een halfzijdige verlamming veroorzaken: de zogeheten hemiplegie. Als het zintuigelijk apparaat wordt aangetast, kan dit leiden tot spraak-, lees-, schrijf- of gezichtsproblemen. In de meeste gevallen zijn de problemen hemisferisch. Dat betekent dat slechts één kant van de hersenen wordt geraakt. De naweeën van een beroerte variëren al naargelang de ernst van het letsel. Hoe langer er gewacht werd om in te grijpen, des te ernstiger en meer onomkeerbaar de gevolgen. Een beroerte is een noodgeval. Elke seconde telt!

Hoe kan je de naweeën verminderen?


Het is mogelijk om de gevolgen van een beroerte te verminderen door een snel ingrijpen. Een intraveneuze trombolyse binnen de 4.30 uur lost de klonter op die de hoofdslagader naar de hersenen blokkeert. Een thrombectomie binnen de 6 uur zuigt de klonter op via een dunne katheder die tot bij de klonter is ingebracht. Deze laatste technologie is een doorgedreven techniek die momenteel beschikbaar in gespecialiseerde neurovasculaire eenheden en de kans op herstel verhoogt.”

Kan je een beroerte voorkomen?


Ja“, zegt huisarts Jacques Vanderstraeten. “Hoge bloeddruk, te veel cholesterol, diabetes, roken, obesitas, te weinig beweging: het zijn allemaal risicofactoren voor een beroerte. Die dienen absoluut gecorrigeerd door de levenshygiëne aan te passen en, indien nodig, door een behandeling met medicatie. Ook belangrijk is te weten dat een beroerte niet alleen ouderen treft, want het is een belangrijke risicofactor. Zo kunnen hartritmestoornissen voorkomen vanaf de leeftijd van 50-60 jaar. Zonder het nefaste verband tussen de anticonceptiepil en tabak te vergeten.

Belangrijk: mensen die een beroerte gehad hebben, lopen meer risico op een volgende beroerte. Het is dan ook belangrijk om alle risicofactoren weg te nemen en elke dag de behandeling te volgen die door de arts wordt voorgeschreven.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024