Geniet je hele leven lang!

Leestijd: 4 minuten

Je beleeft je seksleven actiever wanneer je in een goede gezondheid verkeert. EeAVT_Armand-Lequeux_1883n ziekte is doorgaans niet bevorderlijk voor het libido. Anderzijds is seks goed voor het hart, de bloedvaten, de prostaat en de bekkenbodemspieren. Gesprek met professor Armand Lequeux, seksuoloog aan de ucl.

Hoe schat u de moderne 50-plusser in?

Die is over het algemeen in vorm, maar het zou te ver gaan om dat beeld te veralgemenen. Sommigen voelen zich goed op het vlak van gezondheid, financiën, beroep, sociale omgeving, koppel en gezin, maar anderen hebben het in een of meer van die domeinen dan weer moeilijk.

In vergelijking met hun ouders op dezelfde leeftijd voelen ze zich over het algemeen jonger en gaan ze ervan uit dat ze nog enkele decennia voor zich hebben. Dat geeft de ene meer pit en bezorgt de andere meer angst, al naargelang…

Hoe verschilt het gevoelsleven van de 50-plusser van dat van hun ouders?

Omdat ze zich jonger voelen dan hun ouders op dezelfde leeftijd aarzelen ze minder om hun gevoelsleven een nieuwe richting uit te sturen, om te scheiden en “aan een nieuw leven te beginnen”. Het is in hun ogen nog niet te laat om “hun grote liefde” te beleven. Ze zijn meer rechttoe rechtaan dan hun ouders, ze zijn minder bang voor wat de buren zullen zeggen en ze komen nadrukkelijker uit voor hun liefdesvoorkeuren. Ze zijn wellicht veeleisender voor wat het relationele betreft en ze verdragen minder dat het gezinsleven sleur wordt.

Waarom dient men na zijn 50ste nog seksueel actief te blijven en hoe is dat bevorderlijk voor de gezondheid?

De relatie tussen gezondheid en een actief seksleven werkt in twee richtingen. Enerzijds beleeft men zijn seksleven actiever wanneer men in een goede gezondheid verkeert. Een ziekte is doorgaans niet bevorderlijk voor het libido. Anderzijds is seks goed voor het hart, de bloedvaten, de prostaat en de bekkenbodemspieren.

Sexualité

Hoe verhouden zich het genot bij de man en de vrouw?

Mannen zijn zoals een Beaujolais nouveau en vrouwen zoals een Bordeaux grand cru! Ik maak natuurlijk een grapje, maar globaal bekeken noteren we toch wel een toename van seks bij vrouwen naar hun 50ste toe. De kinderen gaan het huis uit of staan op het punt om dat te doen, de maturiteit zorgt voor meer lef en de fysiologische reacties op de seksuele opwinding zijn nog altijd duidelijk aanwezig. Het is niet uitzonderlijk dat sommigen deze leeftijd hebben afgewacht om nieuwe potentiële geneugten te ontdekken (masturbatie, fellatio, erotische verkenning van de vagina, fantaseren…)

Mannen daarentegen kunnen zich meer zorgen maken voor wat hun ‘prestaties’ betreft, vooral wanneer hun levenshygiëne te wensen overlaat (tabak, alcohol, zittend leven en zwaarlijvigheid zijn als vergif voor de seksuele gemeenschap). Anderen voelen zich dan weer zekerder, ze controleren hun opwinding beter en stellen het klaarkomen langer uit, ze beschouwen het voorspel veel meer als een bijzonder gedeelte, ze zijn aandachtiger voor het genot van hun partners en ze dringen hen ook niet op om klaar te komen zoals zij dat zouden willen.

Welke impact heeft de menopauze op de seksualiteit?

Voor een kerngezonde vrouw die zich goed voelt in haar hart en in haar hoofd is die impact mineur. Het is zeker niet zo dat zij vanaf de menopauze geconfronteerd wordt met vaginale droogheid. Dat is niet systematisch en het laat zich trouwens makkelijk counteren door lokaal te gebruiken oestrogenen of glijmiddelen.

Is een vermindering van het libido onvermijdelijk wanneer je de vijftig nadert?

Beslist niet! De leeftijd van het koppel en de kwaliteit van de relatie is veel belangrijker dan de echte leeftijd van elke partner. Nieuwe koppels, bijvoorbeeld na een scheiding of weduwschap, getuigen vaak dat hun libido op een top zit en dat ongeacht hun leeftijd. Wat niet wil zeggen dat men hierom zijn ‘oude echtgeno(o)t(e)’ moet verlaten om zijn seksuele appetijt weer op te warmen. Ook bij koppels die lang samen zijn, kan je een trouwe en intensieve stijging van het libido noteren. Het maakt niet uit hoelang ze samen zijn.

Wat zijn de vaakst voorkomende problemen bij senior?

Gezondheidsproblemen (ziekten, heelkundige ingrepen, hoge bloeddruk, artrose, onvoldoende levenshygiëne…) komen vanzelfsprekend vaker voor bij seniors. Het is duidelijk dat dit negatieve repercussies heeft op hun seksleven. Met de leeftijd nemen ook de psychische gezondheidsproblemen toe (depressies, angst, slapeloosheid, rouw…). Ook zij hebben een negatieve invloed op het seksleven. De geneesmiddelen die bij dit soort problemen vaak worden gebruikt (slaapmiddelen, antidepressiva, angstremmers) kunnen het libido verminderen en de weg naar het orgasme blokkeren.

Vanaf welke leeftijd gaat de zintuiglijke ervaring erop achteruit?

Het ganse lichaam veroudert langzaam en progressief en onze zintuiglijke waarnemingen nemen af (zicht, gehoor, gevoel…). Maar ook die aanpassing verloopt progressief en vormt geen belemmering voor seksueel genot en voor het vermogen om gelukkig te zijn met en voor elkaar.© Fiftyandme 2021