seksuele burn-out

Een seksuele burn-out is een een gevolg van de pandemie dat we steeds vaker zien

Geen zin meer in seks? Dan kan je het slachtoffer zijn van een seksuele burn-out, een fenomeen dat zich sinds de coronacrisis steeds duidelijker aftekent.

Leestijd: 2 minuten

Op het werk zijn burn-outs regelmatig onderwerp van gesprek. Zeldzamer is het echter wanneer het verschijnsel ook de intieme sfeer binnendringt. Toch treft een seksuele burn-out heel wat vrouwen – het voornaamste doelwit van de stoornis. En dat met alle gevolgen van dien voor hun libido. Gelukkig bestaan er oplossingen!

Wat is een seksuele burn-out?

Net als een klassieke burn-out kan een seksuele burn-out worden omschreven als een fase van ernstige lichamelijke en psychische uitputting. Kenmerken zijn vermoeidheid, stress en de drang om op te geven. Maar een seksuele burn-out tast ook het libido aan, in die zin dat het verlangen om te vrijen of een nieuwe partner te leren kennen, uitblijft. De aandoening kan dus zowel koppels als alleenstaanden treffen.

Schuld aan de pandemie

De voorbije twee jaar maakten verschillende studies over de impact van de pandemie op welzijn en seksualiteit hun opwachting. En de resultaten zijn… verhelderend. In een recente enquête van Blueheart, een platform voor sekstherapie, gaf meer dan 74% van de respondenten (vrouwen en mannen) toe dat de gezondheidscrisis een negatieve invloed had op hun seksleven. Redenen daarvoor waren angstgevoelens in verband met de pandemie en het gedwongen samenwonen met de partner. Gegevens verzameld door de National Library of Medicine toonden bovendien aan dat “seksueel verlangen mogelijk belemmerd wordt door negatieve emoties, waaronder angst en depressie, die tijdens deze periode geassocieerd werden met een verminderde lust in het algemeen.” Ook meldt het NLM dat “zo’n 39,3% van de ondervraagde vrouwen een stressgerelateerde lusteloosheid ervaart.”

Wat zijn de symptomen?

Hoewel het ene geval het andere niet is, zien we een aantal wijdverbreide symptomen. Eén daarvan is een gevoel van vermoeidheid tijdens intieme momenten. Seks is dan vaak een verplichting die met tegenzin wordt ondergaan of zelfs wordt geweigerd. In geval van een seksuele burn-out is een vrijpartij dus geen gedeeld plezier meer, maar een opgave. Zo eenvoudig is het,” legt seksuologe en relatiedeskundige Marie-Claire Thomas uit.

Wat zijn de oplossingen?

Gelukkig is het best mogelijk om een seksuele burn-out aan te pakken. Marie-Claire Thomas licht toe: “Meestal adviseer ik mensen om in eerste instantie egoïstisch te zijn. Om even alleen aan zichzelf te denken en tot rust te komen. Zo kunnen ze uitzoeken wat er precies mis is in hun leven, hun mentale last verlichten en focussen op hun doelen. Daarbij mogen ze trouwens geen te hoge eisen stellen aan zichzelf, want dat wekt stress op. Zeker als het om seks gaat, iets wat door hormonale omwentelingen sowieso al lastig te navigeren is. Belangrijk is dat je bepaalt wat je wilt en je lichaam zachtjes herontdekt. De band met je partner kan je net zo goed prikkelen met activiteiten die losstaan van seks.”

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024